Postezi un citat copiat sau un link? Noua taxa pe link te obliga sa platesti!

O noua directiva europeana prevede o taxa pentru toti cei care preiau materiale de pe alte site-uri. Mai exact, va fi introdusa o taxa pe link cu scopul de a “ataca” gigantii mediului online, precum Facebook sau Google. 

Dar povestea nu se sfarseste aici. Toti cei care vor posta un link sau un citat pe Facebook vor putea fi amendati, conform spuselor Ioanei Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Parlamentul European va supune la vot pe 23 septembrie o propunere de Directiva care prevede, printre altele, plata unei taxe in schimbul preluarii unui link sau material de presa. Câteva grupuri europene susțin directiva. Printre acestea: Ringier, compania care în România deține tabloidul Libertatea.

In septembrie 2016 propunerea a fost facuta de catre Comisia Europeana. 

Pe 23 iunie 2017, la la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), aceasta propunere a fost dezbatuta de catre Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), europarlamentarul Victor Negrescu si reprezentantii societatii civile.

Feedback-ul meu e ca Directiva va trece cu siguranta aproape la fel ca in forma initiala si avem o mare problema. Directiva este sustinuta de Grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European. Directiva nu a aparut ca o nevoie de ajuta jurnalistii, ci cu gandul de a lovi in gigantii Google, Youtube, Yahoo si ceilalti jucatori importanti de pe piata digitala Europeana, pentru ca acestia sa nu mai controleze piata, a declarat Victor Negrescu.

Desi nicaieri nu se mentioneaza modul in care se va efectua plata materialelor preluate aceasta directiva este deja sustinuta de cateva grupuri media importante din Europa, precum: Roularta Media Group din Belgia, Ringier Axel Springer din Elvetia, VOZ din Austria, Persgroep din Belgia, European Publishers Council din Belgia, Italiana Editrice S.p.A. din Italia, Impresa din Portugalia, Verlagsgruppe News din Austria si Gewinn Verlag din Austria.

Citeste si:  TOP 5 Televizoare sub 500 lei - Care sunt cele mai bune televizoare de buget din Romania

Taxa pe link – vizata de ApTI

Doua articole au fost vizate de catre ApTi:

  • Articolul 11 – referitor la crearea unui nou drept pentru editorii de presa, care presupune interdictia de a mai prelua continut produs de editorii de presa, decat contra cost.
  • Articolul 13 – potrivit caruia platformele de continut video, precum Youtube sau Trilulilu sunt obligate sa verifice automat daca materialele uploadate nu cumva incalca dreptul de autor al unor materiale deja existente pe platforme.

Desi Youtube dispune de un astfel de program care verifica autenticitatea uploadarilor, firma Trilulilu va fi nevoita sa isi schimbe structura.

Ce alte consecinte va avea “Taxa pe Link“, conform Apti ?

  • Incertitudine juridica (limitarea dreptului la citare, licentierea libera)
  • Contrazicerea felului tehnic in care functioneaza internetul
  • Ingreunarea accesului la informatie si mai putina varietate de continut
  • Limitarea surselor de stiri si a informatiilor online
  • Adaugarea de bariere pentru inovatie in cazul noilor tipuri de aplicatii care reproduc fragmente de continut din articole de stiri.

Ce parere aveti despre noua taxa pe link ? Cum credeti ca va afecta aceasta mediul online? Lasati-ne raspunsurile voastre in sectiunea de commenturi de jos.

De asemenea, daca doriti alte informatii cu privire la lumea gadgeturilor nu uitati sa ne urmariti in fiecare zi!

Post Author: N. Alex