Noua aplicație lansată de Orange România îi ajută pe cei nevăzători

Noua aplicație lansată de Orange România îi ajută pe cei nevăzători

Săptămâna aceasta a fost lansată o nouă fabuloasă aplicație. Noua aplicație lansată de Orange România, în colaborare cu Florin Georgescu Asociația Tandem, Metrorex  si Fundația Orange, vine în ajutorul celor 6000 de nevăzători din București.

Aplicația Tandem le oferă posibilitatea celor cu probleme majore de vedere să circule în siguranta prin toate cele 53 de stații ale metroului din capitală.

Noua aplicație lansată de Orange România este gratuită și poate fi downloadată de oricine. Aplicația poate fi instalată pe iOS sau Android. Persoanele care folosesc noua aplicație lansată de Orange România sunt nevoite să activeze bluetooth-ul smartphone-ului și traficul de date pentru a putea fi direcționate cu ajutorul unor mesaje vocale către peronul dorit.

Cum este posibil ?

Probabil vă întrebați cum funcționează această aplicație sau pe ce se bazează aceasta. Foarte simplu! În fiecare din cele 53 de stații de metrou bucureștene dar și la fiecare obiectiv periculos ( scări, linii, intersecții, etc. ) au fost instalate transmițătoare bluetooth. Aceste transmițătoare comunică cu smarthphone-ul persoanei respective și transmite mesaje ajutătoare.

Întreaga rețea de metrou bucureșteană conține aproximativ 1000 de sensori ajutători. Persoana ce folosește noua aplicație lansată de Orange România trebuie doar să o activeze înainte de a intra în metrou.

Asociatia Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problemă accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilităti nu este incheiată, ci abia începe. De multe ori, că nevăzător, am evitat să călătoresc cu metroul din cauza faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper că alte persoane aflate în situația mea să profite de Tandem Access și să depăsească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut “, a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem.

Citeste si:  OPPO se pregătește să intre pe piața din România: telefoanele Reno3 Pro 5G și Find X2 sunt disponibile acum pentru precomandă

Tandem Acces poate servi ca model de bună practică pentru alte inițiative care-și propun să transforme orașele clasice din România în orașe inteligente (Smart City), mai responsabile și mai accesibile pentru toți oamenii, inclusiv pentru cei cu deficiențe de vedere. În cei 5 ani de la înființarea fondului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” care se ridică la peste 2 miloane de euro, am reușit să oferim soluții pentru multe din problemele persoanelor cu deficiente de văz și auz din România “, declară Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

Cât a costat acest proiect ?

Valoarea acestui proiect se ridică la 262.000 lei, unde 220.000 de lei au fost donați numai de către Orange România. Cu ajutorul acestei noi aplicații Bucureștiul este prima capitală care deține un sistem de ușurare a circulației la metrou pentru nevăzători bazat pe tehnologie bluetooth.

Felicitări Orange România și celor de la Asociația Tandem pentru această idee incredibilă! 

Post Author: N. Alex