Dr. Irina Dedeu: Cauzele Retracțiilor Gingivale și Impactul Lor asupra Sănătății Orale

sanatatii orale

Retracțiile Gingivale – Ce Reprezintă și Consecințele Acestora

Retracțiile gingivale, sau altfel spus, recesiile gingivale, reprezintă o afecțiune dentară în care gingiile se retrag de pe suprafața dinților, expunând rădăcinile acestora. Această problemă este frecvent întâlnită și poate afecta unul sau mai mulți dinți. Deși recesiile gingivale pot apărea treptat, ele pot avea un impact semnificativ asupra sănătății orale dacă nu sunt tratate.

În ceea ce privește simptomatologia recesiilor gingivale, acestea sunt uneori ușor de observat în viața cotidiană, ele oferind aspecte și semne caracteristice, fiind ușor decelabile:

  • Dinții care au aspect alungit – din cauza modificării de poziție a marginii gingivale, printr-o deplasare a ei spre vârful rădăcinii dentare.  Coroanele dentare par alungite, iar suprafața radiculară este expusă
  • Sensibilitatea dentară – rădăcinile expuse pot deveni foarte sensibile la alimentele și băuturile calde, reci, dulci sau acide, astfel apare senzația dureroasă a dinților
  • Sângerare gingivală – de multe ori, gingiile retrase sunt ținta unor procese inflamatorii, așa că, automat devin mai sensibile, sângerând la periajul dentar și la utilizarea aței dentare

Factorii Determinanți Implicați în Etiologia Retracțiilor Gingivale

De-a lungul timpului, literatura de specialitate a adus în vizorul populației, fie ea de specialitate sau nu, diverse cauze favorizante ce sunt implicate în producerea retracțiilor gingivale:

Cauze de natură traumatică

  • Periaj dentar agresiv
  • Utilizarea incorectă a aței dentare
  • În cazul purtătorilor de aparate dentare
  • În cazul persoanelor purtătoare de lucrări protetice
  • Ocluzia neechilibrată corect
  • Persoanelor purtătoare de piercing-uri la nivelul cavității orale

Cauze de natură bacteriană

  • Provenite de la nivelul parodonțiului marginal (de la nivelul gingiilor)
  • Provenite de la nivelul parodonțiului apical (vârful rădăcinii)

Cauze virale – Infecția cu Virusul Herpes Simplex

Cauze mixte – De natură traumatică însoțite de infecții bacteriene

Rolul Cauzelor Enumerate Anterior în Formarea Retracțiilor Gingivale

Periajul dentar neconform, agresiv și traumatizant

Cea mai comună cauză de natură traumatică implicată în instalarea retracțiilor gingivale o reprezintă periajul dentar traumatic și agresiv. Formarea recesiilor poate fi generată pe de-o parte prin realizarea unei tehnici de periaj incorecte, inadecvată pentru biotipul gingival individual, fie prin utilizarea unei periuțe dentare cu peri duri, ce agresează gingia. Mai mult decât atât, în urma periajului agresiv, cu periuțe necorespunzătoare, pe lângă recesiile gingivale care se formează, se generează apariția așa numitelor ‘leziuni cuneiforme’ , acestea fiind cavități localizate la nivelul interfeței dintre smalț și cementul radicular, lezând ambele structuri dentare. 

Pentru a preveni retracțiile gingivale cauzate de o igienă orală incorectă, Dr. Irina Dedeu recomandă periajul dinților de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o tehnică de periaj individualizată și eficientă. 

Utilizarea incorectă, intempestivă a aței dentare

Folosirea zilnică a mijloacelor de igienizare dentară auxiliare periajului, este imperios necesară, pentru menținerea unei igiene orale corecte. 

Se recomandă utilizarea aței dentare, în fiecare zi, după periaj. Ața dentară are rolul de a îndepărta placa bacteriană dintre dinți și este foarte importantă pentru menținerea sănătății gingivale.  

Pe de altă parte, mânuirea agresivă a acesteia, fără a avea un control asupra presiunii cu care aceasta este inserată între dinți, poate genera leziuni ale marginilor gingivale. În timp, aceste leziuni se măresc, vor genera retracții gingivale și formarea pungilor parodontale.

Recesiile gingivale apărute în cursul sau post terapiei ortodontice

Acestea fac obiectul unui subiect controversat și des întâlnit în practica stomatologică uzuală. Astfel că, după relatările științifice, retracțiile gingivale, se formează în cursul unor tratamente ortodontice în care mișcările dentare sunt supraliminare pentru substratul osos, iar deplasarea dinților se face prin mișcări mult extinse pentru capacitatea pe care o poate suporta osul alveolar. În cest fel, gingia nu mai are un suport dur, osos suficient, tinzând spre procese recesive. 

Concomitent acestor mișcări ortodontice, prin supraadăugarea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare și imposibilitatea pacienților de a mai efectua un periaj corect, recesiile gingivale se agravează, ajungând uneori să compromită întreagă suprafața radiculară a dintelui. 

Lucrările protetice incorecte și neadaptate corespunzator la nivelul marginii gingivale

Din pacate, o problema foarte frecvent întâlnită a ultimilor ani, o reprezinta lucrările protetice precum coroanele și fațetele dentare, care fiind neconform concepute generează probleme, uneori ireversibile. Instrumentarea incorectă a suprafețelor dentare pentru aplicarea unor astfel de lucrări protetice, precum și confecționarea neconformă a acestora, fără a se respecta o morfologie dentară corectă, determină fie apariția retracțiilor gingivale, fie o inflamație gingivală cronică, permanentă. 

Ocluzia neechilibrată corelată cu apariția recesiilor gingivale

Literatura de specialitate relatează drept o cauză a producerii recesiilor, ocluziile adânci, acolo unde marginea coronară a dinților superiori lezează marginea gingivală a dinților inferiori. Aceasta situație este des întâlnită mai ales în cazul copiilor, unde, pe lângă malocluzia existentă, se supraadaugă o igienă orală deficitară. Tot acest tablou generează apariția retracțiilor gingivale. 

Recesiile gingivale cu etiologie bacteriană

Aceste recesii, de altfel foarte des întâlnite la nivelul populației, se produc în urma acumulării plăcii bacteriene pe suprafețele dinților. 

Nefiind asociate cu prezența bacteriilor parodonto-patogene, care induc și generează formarea bolii parodontale, aceste recesii pot fi reabilitate cu succes prin intermediul intervențiilor chirurgicale estetice muco-gingivale. 

Pacienților afectați de recesii produse în urma acumulării de placă bacteriană, li se recomandă îmbunătățirea igienei orale, fiind necesară o rutină zilnică de periaj și utilizare a metodelor de igienă auxiliare acestuia. Nu se recomandă instituirea nici unei manopere chirurgicale, până ce nu s-a realizat controlul plăcii bacteriene, iar periajul dentar nu este corespunzător.

Retracțiile gingivale de cauză mixtă

În cadrul acestei categorii, putem integra o serie de factori care acționează concomitent, rezultatul final fiind apariția și formarea retracțiilor gingivale.

Astfel, printr-o acțiune sinergică a doi sau mai mulți factori anterior amintiți, se potențează efectul negativ al acestora asupra parodonțiului marginal superficial, având ca efect producerea recesiilor gingivale.

Factorii Favorizanți în Producerea Retracțiilor Gingivale

Când ne referim la factorii predispozanți pentru apariția retracțiilor gingivale, ne referim la acei factori care prin acțiunea concomitentă alături de factorii cauzali favorizează apariția recesiilor, și le agravează.

Dintre acestia, putem aminti cei mai importanți factori care concură la producerea recesiilor: 

  • Biotipul gingival subțire 

Acest tip de gingie, descrie o grosime gingivală mai mică sau egală cu 1mm. Grosimea extrem de redusă a acesteia, o face sa fie afectată rapid de orice proces inflamator, fie traumatic, sau bacterian

  • Rădăcini dentare proeminente, localizate în afara liniei arcadei dentare

În cazurile în care rădăcinile dentare sunt poziționate excentric pe arcadele dentare, osul alveolar care ar trebui să ofere protecție pentru acestea, prezintă o grosime foarte redusă, fiind uneori inexistent. Acest fapt, predispune la apariția și formarea retracțiilor gingivale

  • Dinți aflați în malpoziție
  • Inserția înaltă a frenutilor, la nivelul crestelor alveolare

Acestea acționează prin forțe nocive, supraliminare, cu capacitatea de a descoperi rădăcinile dentare

  • Factori iatrogeni

În această categorie intra toți acei factori care apar în urma unor manopere stomatologice incorect realizate, care favorizează acumularea de placă bacteriană, astfel rezultând retracții gingivale: lucrări protetice incorect adaptate la nivel gingival, obturații coronare supraconturate, brackeți ortodontici incorect poziționați pe suprafețele coronare, perforații endodontice.

Consecințele Retracțiilor Gingivale Asupra Sănătății Orale

Retracțiile gingivale au multiple consecințe negative asupra sănătății orale, afectând nu doar aspectul estetic, dar și funcționalitatea și confortul cavității bucale. Una dintre principalele consecințe este sensibilitatea dentară crescută, cauzată de expunerea rădăcinilor dentare. Aceasta poate determina disconfort și durere la contactul cu alimente și băuturi reci, calde, dulci sau acide.

Dr. Irina Dedeu explică faptul că retracțiile gingivale pot duce, de asemenea, la un risc crescut de carii radiculare, deoarece rădăcinile expuse sunt mai vulnerabile la atacurile bacteriene. În plus, retracțiile gingivale pot crea spații în care placa bacteriană și tartrul se pot acumula, favorizând dezvoltarea gingivitei și parodontitei. Aceasta, la rândul ei, poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată prompt și adecvat.

Un alt aspect important al consecințelor retracțiilor gingivale este impactul estetic. Gingiile retrase pot face ca dinții să pară mai lungi și să afecteze simetria și armonia zâmbetului. Aceasta poate avea un impact negativ asupra încrederii în sine și a stimei de sine a pacienților.

De retinut este faptul ca, preventia si terapia instituita precoce au un rol foarte important cu privire la producerea si agravarea recesiilor gingivale. Este esential ca toti factorii cauzali si favorizanti sa fie identificati si eradicati, iar in cazul recesiilor incipiente instalate deja, terapia cat mai precoce este singura modalitate de a preintampina agravarea lor.